Thea de Bie & Mathilde zijn vrijwilligers en bieden bezoekers een kop koffie en luisterend oor aan

Thea de Bie en Mathilde Prenger, beide gastvrouwen, verwelkomen ons in het Alma Inloopershuis. Allebei hebben ze te maken gehad met kanker, hoewel op een andere manier. Mathilde heeft het van dichtbij meegemaakt, Thea is lotgenoot. Via de krant zagen ze een oproep van het Alma Inloopershuis om vrijwilliger te worden en voelden allebei de drang om zich op te geven. Nu werken ze iedere vrijdag samen en verwelkomen gasten met een kopje koffie.

Voor Thea was het iets bekends, een Inloopershuis. Zelf heeft zij een aantal jaren geleden kanker gehad en bezocht toen ook een Inloopershuis. Na een tijdje had ze daar even geen behoefte meer aan. Toen ze beter was, wilde ze weer de ‘normale’ wereld in. Ook toen ze beter werd, bleef het Inloopershuis belangrijk voor haar. Want voor de buitenwereld lijk je genezen, terwijl je zelf altijd mentaal bezig blijft met de ziekte en of het eventueel terug kan komen. Daarom vond ze het fijn om een Inloopershuis te bezoeken.

“Een kop koffie en luisterend oor.”

Maar nadat ze haar ziekte eenmaal een plekje had gegeven, kreeg ze de behoefte om maatschappelijk betrokken te zijn. Ze besloot daarom dat ze gastvrouw wilde worden bij het Alma Inloopershuis. Thea vertelt dat het Inloopershuis een plek is waar je jezelf kan zijn en vooral waar je je emoties een plek kan geven. “Het is fijn om lotgenoten om je heen te hebben. Ik kan nu iets voor andere mensen betekenen, die in hetzelfde schuitje zitten als dat ik toen zat.” Het bezoek aan het Inloopershuis heeft haar destijds geholpen om zichzelf te uiten: “Ik was altijd al creatief bezig, maar hier kon ik mijn gevoelens neerzetten op een schilderdoek.”. Haar creativiteit is ook nu dé manier om bezoekers van het Alma Inloopershuis te helpen. In een speciale ruimte in het Inloopershuis geeft Thea maandelijks voor 6 à 7 personen een workshop schilderen.

Naast de schilderworkshop zijn er ook andere activiteiten waar gasten zich voor aan kunnen melden. Samen wandelen bijvoorbeeld, waar door middel van ademhalingstechnieken en oefening innerlijke rust gecreëerd wordt. Want dat is waar gasten vaak behoefte aan hebben. Thea en Mathilde vertellen dat gasten het ook fijn vinden dat de gastvrouwen een luisterend oor bieden. Vaak voelen gasten zich eenzaam, doordat ze hun verhaal niet kwijt kunnen in hun omgeving. Het Alma Inloopershuis biedt dan wat positiviteit in al die narigheid. Thea: “Je kan de gasten niet beter maken, maar ze wel beter laten voelen. Daar doen we het voor.”

Niet alleen de gastvrouwen bieden steun, het hebben van lotgenoten is voor gasten ook erg fijn. Ook partners van patiënten vinden door het Inloopershuis bijvoorbeeld steun bij elkaar. Zij praten op een andere manier tegen elkaar dan tegen hun partners. Thea en Mathilde vinden dat mooi om te zien: “Iedereen is hier welkom en iedereen mag zijn of haar verhaal zo vaak als hij/zij wil delen. Sommige mensen twijfelen of ze wel binnen willen komen, maar als ze dat vervolgens doen zijn ze vervolgens volledig over de streep getrokken. Het is fijn dat we dit met alle vrijwilligers kunnen doen. ”.

Ook gastvrouw of gastheer worden? Dan kunt u terecht bij de coördinator van het Alma Inloopershuis, op nummer 06-30892929, of stuur een e-mail naar: [email protected]