Nieuwe workshop Aromatherapie door Sandra de Gooijer binnenkort in het Alma Inloopershuis

Waarom complementaire zorg

Geconfronteerd worden met een levensbedreigende of ongeneeslijke ziekte zoals kanker brengt onzekerheid en spanning met zich mee. De medische behandeling is vooral gericht op behandeling van deze ziekte. Behandeling met chemotherapie en/of medicatie kunnen bijwerkingen geven zoals misselijkheid, obstipatie of zenuwpijn aan handen en voeten. Bestraling kan schade geven aan de huid. Onzekerheid over de toekomst kunnen spanning en slapeloze nachten veroorzaken.

Aanvullende zorg
Complementair betekend aanvullend. Complementaire zorg is aanvullende zorg, zorg die gegeven kan worden naast, maar niet in plaats van de reguliere zorg. Waar de reguliere zorg gericht is op het bestrijden en genezen van een ziekte, is complementaire zorg gericht op het herstel van het verstoorde evenwicht en het vergroten van de kwaliteit van leven. Binnen complementaire zorg kunnen meerdere technieken worden toegepast.

Door verschillende massagetechnieken wordt het lichaam op een zachte en positieve manier aangeraakt waarbij even niets moet. Er wordt rekening gehouden met de ziekte en de persoonlijke voorkeuren. Een massage geeft ontspanning van lichaam en geest waardoor stress gerelateerde klachten verminderen. Hierdoor kan de nachtrust verbeteren of de aanwezige pijn verminderen. Minder stress zorgt ervoor dat je beter bestand bent de situatie te dragen. De massageolie kan worden verrijkt met een essentiële olie.

Gebruik essentiële oliën
Bij aromazorg wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën. Elke olie heeft zijn eigen specifieke geur en werking die ondersteuning kan bieden bij misselijkheid, pijn, huid- of mondproblemen. Daarnaast hebben de verschillende oliën hun eigen uitwerking op het emotionele welzijn. Een goed gekozen geur, passend bij jouw voorkeur en klachten kan rust brengen waardoor je bijvoorbeeld beter kunt ontspannen.

Ook binnen deze manier van behandelen kunnen contra indicaties van toepassing zijn of bijwerkingen ontstaan. Daarom is het noodzakelijk complementaire zorg door een deskundig en geschoolde zorgverlener te laten uitvoeren.

Wie ben ik
Mijn naam is Sandra de Gooijer. Tijdens mijn werk als verpleegkundig specialist binnen een pijnpolikliniek begeleid ik patiënten met pijn veroorzaakt door of als gevolg van kanker. Wat patiënten aangeven is dat de kwaliteit van het leven zo belangrijk is, waarbij de dagen niet overheerst worden door pijn, bijwerkingen van medicatie of angst. Binnen de reguliere zorg zijn veel mogelijkheden pijnklachten en bijwerkingen van medicatie te verminderen. Daarnaast zijn er ook non-farmacologische mogelijkheden.

Mijn persoonlijke interesse in complementaire zorg heeft ertoe geleid dat ik de opleiding Aromazorg binnen de Oncologie heb gevolgd. Er zijn talloze mogelijkheden om essentiële oliën te gebruiken, als het op een deskundige manier wordt toegepast zal het een positieve werking hebben en bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van mijn medische kennis en complementaire zorg een waardevolle aanvulling kan zijn een ziekte dragelijker te maken. https://www.palco-zorg.nl/

Indien u belangstelling heeft voor deze workshop kunt u zich opgeven via het emailadres; [email protected] of telefoon 0630892929