Medisch maatschappelijk werker Birgit Kies verwijst patiënten naar het Inloopershuis

Birgit Kies, medisch maatschappelijk werker binnen Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, loopt met ons mee naar het Alma Inloopershuis. Zij werkt op meerdere afdelingen en heeft voornamelijk te maken met oncologiepatiënten. Zodoende staat ze veel in contact met het Alma Inloopershuis.

“Als medisch maatschappelijk werker verwijs ik geregeld oncologiepatiënten en hun naasten. Wanneer patiënten na een gesprek willen kennismaken met het Alma Inloopershuis, dan begeleid ik ze nogal eens. De drempel wordt soms nog als hoog ervaren om naar binnen te lopen en het kan dan helpen als ik me ze meega.

Ik geef patienten ter informatie een folder mee. Dit gebeurt soms al tijdens het intakegesprek. Het is vervolgens aan de mensen zelf of ze ernaartoe willen gaan of niet.

Tijdens het intakegesprek bij het medisch maatschappelijk werk wordt eerst gekeken naar wat er speelt in het leven van de patiënten: wie hen steunt, hoe het netwerk eruit en waar men behoefte aan heeft. Tijdens de behandelperiode zit hun hoofd vaak al helemaal vol en het kan dan fijn zijn een plek te hebben waar men kan bijkomen.

“Ik hoor altijd goede verhalen over het Alma Inloopershuis”

De medisch maatschappelijk werker wordt veelal ingeschakeld om met de patiënten en hun naasten te bespreken hoe men kan omgaan met de veranderde situatie door kanker. Tijdens onze gesprekken proberen wij te onderzoeken hoe men de draad van het leven geleidelijk aan weer kan oppakken, met andere woorden: werken aan verandering en/of aanpassing. Naar het Alma Inloopershuis kun je ook gaan als je het niet over je ziekte wilt hebben of gewoon even een kopje koffie wilt drinken. Ik sluit het contact met de patiënt in principe af als er geen specifieke vragen meer zijn. Maar bij het Alma Inloopershuis kan men blijven binnen lopen.

Ook de hartelijkheid van de gastdames en -heren is van groot belang voor de patiënten. Vaak hoor ik positieve verhalen. Als men één keer het Alma Inloopershuis heeft bezocht, dan blijft men meestal komen. Patiënten ervaren afleiding en krijgen veel steun en begrip van lotgenoten.
Het werkt goed dat er korte lijntjes zijn tussen het medisch maatschappelijk werk en het Alma Inloopershuis. Daardoor kunnen wij samen bekijken wat de behoeftes zijn van de patiënten.

Het Alma Inloopershuis is beslist van belang voor patiënten van ons ziekenhuis.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.