Kankerpatiënten houvast bieden

 in de categorie Nieuws

Alma Inloopershuis in Almelo wil kankerpatiënten houvast bieden

ALMELO – Inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten opent op 10 oktober in vleugel op begane grond van ziekenhuis ZGT in Almelo. Het is bedoeld om mensen die te maken krijgen met de ziekte in de sfeer van een huiskamer wat extra houvast te bieden.

Terwijl bouwvakkers nog druk aan het werk zijn, geeft Maike ten Duis een kleine rondleiding door het deel van de ziekenhuisvleugel waar het inloophuis gerealiseerd wordt. Behalve de huiskamer, waar mensen onder meer lotgenoten kunnen ontmoeten, worden een spreekkamer, een behandelkamer, een stilteruimte en een keuken ingericht.

Parkeerplaats

„Het inloophuis wordt bemenst door vrijwilligers, maar we onderhouden ook goed contact met de medische en para-medische afdelingen van het ziekenhuis. Een van de oncologen is ook onze medisch adviseur”, vertelt Ten Duis, sinds maart coördinator van het inloophuis.

„Daarom is het ook goed dat we in het ziekenhuis zitten, de plek waar mensen het slechte nieuws te horen krijgen en behandeld worden. Als ze daar behoefte aan hebben, kunnen ze hier even binnenlopen om op adem te komen. Dat is toch even anders dan dat je plompverloren op de parkeerplaats staat terwijl de grond net onder je voeten weggeslagen is”, zegt Irene ten Seldam.

Rollercoaster

Ten Seldam is bestuurslid van de stichting Inloophuis Almelo, die nu ruim een jaar bezig is om het inloophuis van de grond te krijgen. De stichting werd opgericht nadat in 2016 uit een onderzoek van het integraal Kankercentrum was gebleken dat er ook in deze regio behoefte is aan zo’n voorziening.

„We krijgen allemaal op de een of andere manier met kanker te maken. Het zet de wereld van een patiënt op de kop, maar ook die van zijn omgeving, het gezin, het werk. Tijdens de behandeling, de operatie en de chemokuren  komen mensen in een soort rollercoaster terecht. Ze worden geleefd. We hopen ze hier wat houvast te bieden. Via contact met lotgenoten, maar ook door allerlei informatie aan te bieden zodat mensen niet alles zelf hoeven uit te zoeken”, aldus Ten Seldam, die benadrukt dat veel mensen daar ook na de behandeling behoefte aan hebben.

Litteken

„83 procent van de patiënten met kanker geneest tegenwoordig, maar het laat altijd een litteken na. Vaak komt de klap achteraf. Zowel lichamelijk als geestelijk. En dan wordt er in een keer weer van alles van je verwacht. Veel mensen blijken er moeite mee te hebben hun draai weer te vinden. Ook voor hen kan het inloophuis van betekenis zijn, bijvoorbeeld omdat je je ervaringen met anderen kunt delen of door een workshop te volgen. Zo hopen we mensen wat extra houvast te bieden.”

Almeloopers

Alma Inloopershuis gaat de voorziening heten, vertelt Ten Duis. ‘Alma’ verwijst naar een vroeger natuurgebied op de plek waar nu Almelo ligt. De dubbele o in de naam is een eerbetoon aan de Almeloopers, de groep Almelose lopers en fietsers  die door deelname aan de internationale gesponsorde Roparun het financiële fundament voor het inloophuis wist te leggen. Dankzij de bijdragen van een aantal Almelose bedrijven kan het inloophuis in oktober open. Ten Duis: „Maar giften, sponsors en vrijwilligers zijn nog steeds heel erg welkom.”

 

Tekst Tubantia, beeld © Annina Romita
Originele artikel hier

Recent Posts