Internist-oncoloog Ester Siemerink vertelt over het Alma Inloopershuis

“Bij het Alma Inloopershuis kan je recht doen aan je gevoelens, en die een richting geven.”

 Vandaag ontmoeten we in het ziekenhuis Ester Siemerink. Zij is internist-oncoloog in ZGT in Hengelo en Almelo. Ze behandelt hier mensen met kanker met als doel het voorkomen van het terugkeren van kanker, of met medicijnen de ziekte afremmen zodat mensen zo lang mogelijk goed kunnen leven. Zodoende staat ze ook in contact met het Alma Inloopershuis.

Je gunt als arts ieder mens de best mogelijke behandeling. “Mensen zijn meer dan alleen zijn of haar ziekte en de behandeling hiervoor. Ze hebben hun eigen zijn, hebben een rol in het gezin, familie, hun werkend leven, de maatschappij. En om hieraan recht te doen, wil je ook andere aspecten belichten in het behandeltraject van de kanker. Gesprekken en een luisterend oor kunnen helpen om daar richting aan te geven.” Het luisterende oor, en makkelijke herkenning en erkenning van zaken die jij als patiënt belangrijk vindt is bij het Alma Inloopershuis één van de belangrijkste punten. Hoewel mensen het vaak moeilijk vinden om over de drempel te stappen bij het Inloopershuis, vertelt Ester dat de ervaring leert wanneer je praat over datgene waarmee je zo geconfronteerd wordt, dit oplucht en vooral ook innerlijke rust geeft.

“Mensen stoppen het gesprek over hun angsten vaak weg, voor zichzelf en voor een ander. Kanker wordt veelal geassocieerd met de dood. Het is natuurlijk voor de mens om het weg te willen drukken. Bij het Alma Inloopershuis kan je recht doen aan die gevoelens, en het een richting geven.” Het is vaak moeilijk voor patiënten hoe je je lichaam en geest tijdens een ziekte in balans houdt. Een mix van inspanning en ontspanning is dan zeer belangrijk en kan helpen bij de verwerking, zegt Ester. Bij het Inloopershuis bieden ze dit beide aan. Zo is er een wandelgroep, maar zijn er ook creatieve workshops. Ester vertelt dat het Alma Inloopershuis er niet alleen is voor mensen met kanker, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met ernstig hartfalen, ernstig longlijden (COPD), eigenlijk voor iedereen die te maken heeft met een ernstige ziekte. “Het is een goede plek voor informatie én om je te uiten. Een fijne ontmoetingsplek voor lotgenoten.”