Aromatherapie

Complementaire zorg/aromatherapie

 

Complementaire zorg is aanvullende zorg, zorg die gegeven kan worden naast, maar niet in plaats van de reguliere zorg. Waar de reguliere zorg gericht is op het bestrijden en genezen van een ziekte, is complementaire zorg gericht op het herstel van het verstoorde evenwicht en het vergroten van de kwaliteit van leven. Binnen complementaire zorg kunnen meerdere technieken worden toegepast.

Door verschillende massagetechnieken wordt het lichaam op een zachte en positieve manier aangeraakt waarbij even niets moet. Er wordt rekening gehouden met de ziekte en de persoonlijke voorkeuren. Minder stress zorgt ervoor dat je beter bestand bent de situatie te dragen. De massageolie kan worden verrijkt met een essentiële olie.

 

Bij aromazorg wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën. Elke olie heeft zijn eigen specifieke geur en werking die ondersteuning kan bieden bij misselijkheid, pijn, huid- of mondproblemen. Daarnaast hebben de verschillende oliën hun eigen uitwerking op het emotionele welzijn. Een goed gekozen geur, passend bij jouw voorkeur en klachten kan rust brengen waardoor je bijvoorbeeld beter kunt ontspannen.

 

Complementaire zorg wordt gegeven door Sandra de Gooijer. Tijdens haar werk als verpleegkundig specialist binnen een pijnpolikliniek begeleidt zij patiënten met pijn veroorzaakt door of als gevolg van kanker. Haar persoonlijke interesse in complementaire zorg heeft ertoe geleid dat zij de opleiding Aromazorg binnen de oncologie heeft gevolgd.