Alma inloopershuis geopend

 in de categorie Nieuws

Er moeten her en der nog wat schilderijen worden opgehangen. Maar de koffie smaakt er prima en de aankleding oogt smaakvol. Het Alma Inloopershuis is klaar voor de eerste gasten. Vanmiddag is het officieel geopend.

“Iedereen die met kanker te maken heeft, is welkom voor een kop koffie en een goed gesprek. Maar ook mensen met een andere levensbedreigende ziekte kunnen hier terecht”, zegt  bestuurslid Irene ten Seldam. Ze bracht een check mee van ruim 1.700 euro, namens de afgetreden leden van het Almelose collegebestuur.

Almeloopers

Het Alma Inloopershuis bestaat dankzij giften en vaste donaties. De Almeloopers, die elk jaar meedoen met de Roparun, brachten het geld bijeen voor de inrichting. Als dank daarvoor draagt het inloophuis de naam Inloopershuis. Alma is een oude benaming voor Almelo.

Ervaringsdeskundige gastvrouw

Het huis wordt gerund door gastheren en -vrouwen, die hiervoor een speciale opleiding hebben gehad. Een van hen is Gerda Boertien. In 1994 verloor zij haar moeder aan longkanker. Zelf kreeg ze in 2006 baarmoederhalskanker, “en dat maakt me ervaringsdeskundig.”

In die tijd bestond er nog niet zoiets als een inloophuis: “Dat was echt een gemis. Je ging met die boodschap dat je kanker hebt naar huis en en eenmaal thuis begin je te denken wat dat zou kunnen betekenen.” Ze is blij dat ze dankzij die ervaringen van toen nu anderen kan steunen.

Stiltecentrum

Het inloophuis is gevestigd in het ZGT-ziekenhuis in de buurt van de ingang, naast het stiltecentrum. Beide is een bewuste keuze, zegt coördinator Maike ten Duis: “Mensen hoeven niet het hele ziekenhuis door, en als ze willen kunnen ze ook de rust opzoeken van het stiltecentrum.”

Donderdag 11 oktober Overijssel Vandaag, tekst & beeld RTV OOST Ina Brouwer
zondag 14 oktober Hoogtij

Recent Posts